Blog

Çeki Demiri Ne İşe Yarar

Çeki Demiri Ne İşe Yarar

Çeki Demiri Ne İşe Yarar

Çeki Demiri Ne İşe Yarar

Çeki demiri, römork ya da karavan bağlantısının bir diğer adıdır. En çok araştırılan konulardan biri olan çeki demiri hangi araçlara takılabilir sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir. Çeki demiri taktırma şartlarını taşıyan her araca takılabilir. Karavanla yolculuk etmeyi sevenler ya da römork çekmek için araçlara çeki demiri takılması gerekiyor. Bunun yanı sıra çeki demiri olan araçlar, arızalı araçların yürüyerek götürülmesinin sakıncalı olduğu durumlarda çeki demirine bağlanarak götürülebilir.

Çeki Demiri Hangi Araçlara Monte Edilebilir?

Çeki demiri, motorlu aracın teknik şartnamesindeki özellikleri içinde römork çekebilecek özelliğe sahip olduğu belirtilmişse o araca çeki demiri takmak mümkündür. Römorkun ağırlığı 750 kg ‘ın üstünde ise kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tescil edilmesi ve römorka ruhsat ve plaka alınması gerekmektedir. Ayrıca sürücünün ehliyetinin de bu duruma uygum olması gerekir. Çeki demirinin montajı kolay bir işlemdir. Çeki demiri takılırken zarar gelmediği gibi sökülürken de araba da herhangi bir hasar oluşmaz. Montaj yapılırken elektrik ve mekanik olarak bağlantının yapılması gerekmektedir. Çeki demiri mutlaka yetkili servis tarafından takılmalıdır. Düzgün ve doğru monte edilen çeki demirleri güvenlidir. Çeki demirlerinin standartı bulunmasının yanı sıra EC94\20 standartlarına sahip olduğunu belirten belgeye sahip olmalıdır. Aracın ruhsatına da çeki demiri işlenmelidir. Her aracın model ve bilgilerine göre çeki demiri seçilir. İki çeşit çeki demiri bulunur. Sabit ya da portatif topuzlu  olarak ikiye ayrılmaktadır.

Çeki Demiri Monte Edilen Araçlarda Hız Limitleri ve Geçiş Ücretleri

Araçlarına çeki demiri taktırmak isteyenler römork vb benzeri çeken araçların kanuni hız limitlerinin normalden %10 altında hareket etmeleri gerektiğini bilmelidir. Ayrıca römork ve benzer araçları çeken araçların otoyollar ve köprü geçişlerinde farklı bir tarifeye sahip olduğunu da bilmeleri gerekiyor. Diğer bir ifade ile geçiş ücretlerinin römorksuz araçlardan daha pahalıdır. Motosiklet, atv gibi araçlarınız var ve bu tip araçlarınızı güven ve kolaylıkla çeki demiri taktırabilirsiniz.


scroll up