Çeki Demiri Taktırma Maliyeti Nedir?
İki taşıtın birbirine tutturulmasına yarayan çeki demiri, genellikle arka tamponun alt tarafına konumlandırılır. Özellikle karavan kullanımının yaygınlaşması ve popüler hale gelmesiyle, çeki demiri taktıran araçlar da çoğalmıştır. Bu popülarite çeki demiri taktırma maliyeti konusunda merak uyandırmaktadır.
Çeki demiri için tek bir maliyetten söz etmek doğru değildir. Maliyeti etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aracın markası ve modeli
- Çeki demirinin kalitesi
- Çeki demirinin çeşidi
- Çeki demirinin standardı (Amerikan veya Avrupa standardı çeki demirleri değişiklik göstermektedir.)
Çeki Demiri Nasıl Takılır?
İlk olarak aracın çeki demirine uygun olup olmadığı tespit edilir. Her araç römork çekmeye uygun olmayabilir. Aracın çeki demirine uygunluğu anlaşıldıktan sonra çeki demiri takma işlemi başlar.
Çeki demiri montajı için herhangi bir makine veya elektronik cihaza gerek yoktur. Ancak çeki demiri montajını yapan firmanın TSE tarafından yetkilendirilmiş olması gerekir. TSE tarafından yetkilendirilen firmaların montaj yapması sayesinde, çeki demiri ruhsata işlenebilir.
Çeki demiri takılırken ilk olarak arka tampon sökülür. Ardından yetkili servis, araç için, çeki demiri montaj talimatlarına uyarak araç için montaj bölgesi belirler. Belirtilen bölgeye çeki demiri monte edilir. Gerekli bütün montajlar ve son kontroller yapıldıktan sonra aracın çeki demiri montaj işlemi tamamlanmış olur.
Çeki Demiri İle Hangi Araçlar Çekilebilir?
Çeki demiri ile çekilebilen römorklar, aracın kapasitesine göre değişebilir. Her araç her römorku çekemez. Bu sebeple aracın kapasitesine uygun römork çeşidi belirlenmelidir. Genel olarak ise çeki demiri ile;
- Çekme karavan
- ATV
- Bisiklet
- Otomobil
- Tekne b
Başta olmak üzere birçok taşıt çekilebilir. BE ehliyeti olan sürücülerin, römork ile ağırlık dahil maksimum 3500 kilogramı geçmemeleri gerekmektedir.
Çeki Demiri Araca Zarar Verir Mi?
Çeki demiri herhangi bir ekstra işlem olmadan direkt monte edilebilen özelliktedir. Araca hiçbir şekilde zarar vermez. Aksine, aracınıza arkadan gelecek darbelere karşı koruma kalkanı oluşturur. Çeki demiri sayesinde başka bir taşıt motorsuz hareket ettirilebilir ve hem ulaşımda hem de araçta maksimum seviyede güvenlik elde edilmiş olur.